Former factory Amsterdam

Location: Molukkenstraat, Amsterdam.

Client: Kroonenberg Groep

Surface: 1,500 sqm

Proceedings: architectural and interior design VO to DO / TO, request WABO, aesthetic guidance, delivery.

Start building procedures: January 2020
Delivery: October 2020

This building on Molukkenstraat in Amsterdam was built in 1955 as the head office for the Royal Utermöhlen bandage factory. An exemplary example of a modernist concrete building with large glass fronts and slender steel frames. That is why it has been labeled with an “Order 2” status by the municipality of Amsterdam. These are monument worthy buildings with a special cultural-historical significance.

The 1950s office building can also be recognized by its typical construction features. A slim and economical concrete construction filled in with steel “chair profile” frames, single glazing, minimal insulation and no air treatment insulation.

The ambition with the renovation and sustainability of this elegant building is the integration of a gas-free air-conditioning system, replacement of the frames by similar insulated aluminum profiles with triple glazing and upgrading the basement to a fully-fledged office floor. A solution was sought that underlines the “lightness” of the building: a glass elevator shaft with a slender steel staircase that connects the three floors in a spatial manner. In addition, the windows in the lower office floor have been considerably enlarged.

The original concrete structure has been made visible by applying concrete gray acoustic spraying instead of a standard suspended ceiling. The air treatment installation is visibly mounted so that maximum free height is also achieved in the office spaces. The visible concrete structure makes it easy to install additional interior walls at a later stage. The high-quality Modular LED lighting is suspended by cables. The new steel staircase wraps around a new, largely glass, elevator that makes the entire building accessible for the disabled.

The toilets are covered with large dark gray Ceppo di Gray ceramic tiles that support the sturdy character of this modernist building. Electronic taps and touch-free flush actuation contribute to optimum hygiene in the sanitary areas.

The ceilings in the corridor areas and the toilets are made of easily removable and sleek metal perforated ceilings.

The entrance has been restored to its former glory, adding contemporary comfort. Electric glass sliding doors and a spacious and transparent entrance hall welcome a new tenant!

Photography: Wouter van der Sar