Transformation shoppingmall Hoogvliet

Location: Hoogvliet

Client: Kroonenberg Groep

Surface: 2,050 sqm

Goal: redevelopment of retail spaces into 19 apartments, adjustment entrance of super market Albert Heijn.

Proceedings: VO to DO / TO, building application, aesthetic guidance.

Delivery: October 2020

Commissioned by Kroonenberg Groep, Heyligers design+projects has designed a plan for 19 spacious apartments on the floor of Hoogvliet Shopping Center, Rotterdam.

The shopping center in the heart of Hoogvliet is in full development, the largest transformation is taking place around supermarket Albert Heijn: some of the shops will be relocated in the center, retail spaces on the first floor will be redeveloped into homes. This creates space to convert the entire ground floor into an Albert Heijn XL.

By demolishing parts of the roof of the first floor, the possibility has arisen within the constructive shell to realize 17 three-room and 2 four-room apartments, all with a large terrace. The apartments are organized around a central courtyard.

Figurative relief drawings on the stucco facades, planters and benches contribute to the residential quality of the raised courtyard.