Voormalig fabriekspand Amsterdam

Locatie: Amsterdam, Molukkenstraat.

Opdrachtgever: Kroonenberg Groep

Oppervlakte: 1.500 m2

Werkzaamheden: architectonisch en interieur ontwerp CO t/m TO, aanvraag WABO, esthetische uitvoeringsbegeleiding, oplevering.

Start bouw: januari 2020
Oplevering: december 2020

In 1955 is dit pand aan de Molukkenstraat in Amsterdam gebouwd als hoofdkantoor voor de verbandfabriek Koninklijke Utermöhlen. Een exemplarisch voorbeeld van een modernistisch gebouw van beton met grote glazen puien en slanke stalen kozijnen. Daarom ook door de gemeente Amsterdam bestempeld met een ‘Orde 2’ status. Dit zijn monument waardige bouwwerken met een bijzondere cultuurhistorische betekenis.

Het jaren vijftig kantoorgebouw herkent men bouwtechnisch ook aan typische kenmerken. Een slanke en zuinige betonconstructie ingevuld met stalen ‘stoeltjesprofiel’ kozijnen, enkel glas, minimale isolatie en geen luchtbehandeling isolatie.

De ambitie met de renovatie en verduurzaming van dit elegante gebouw is de inpassing van een gasloze klimaatinstallatie, vervanging van de kozijnen door gelijkende geïsoleerde aluminium profielen met triple glas en het opwaarderen van het souterrain tot een volwaardige kantoorverdieping. Er is gezocht naar een oplossing die de ‘lichtheid’ van het gebouw onderstreept: een glazen liftschacht met een slanke stalen trap die de drie verdiepingen op een ruimtelijke manier verbindt. Daarnaast zijn de ramen in de onderste kantoorlaag aanzienlijk vergroot.

De originele betonstructuur is zichtbaar gemaakt door, in plaats van een standaard systeemplafond, betongrijs akoestisch spuitwerk toe passen. De luchtbehandeling installatie is zichtbaar gemonteerd zodat ook in de kantoorruimtes een maximale vrije hoogte wordt gerealiseerd. De zichtbare betonstructuur maakt het eenvoudig om in een later stadium extra binnenwanden te plaatsen. De kwalitatief hoogwaardige Modular LED verlichting is aan kabels opgehangen. De nieuwe stalen trap wikkelt zich om een nieuwe grotendeels glazen lift die het gehele gebouw toegankelijk maakt voor minder validen.

De toiletten zijn bekleed met grote donkergrijze Ceppo di Grey keramische tegels die het stoere karakter van dit modernistische pand ondersteunt. Elektronische kranen en touch-free spoelactivering dragen bij aan een optimale hygiëne in de sanitaire ruimtes.

De plafonds in de gangzones en de toiletten worden uitgevoerd in makkelijk uitneembare en strakke metalen geperforeerde plafonds.

De entree is in oude glorie hersteld waarbij hedendaags comfort wordt toegevoegd. Elektrische glazen schuifdeuren en een royale en transparante entreehal verwelkomen een nieuwe huurder!

Fotografie: Wouter van der Sar